Programma's

Verstedelijking - De leefbare gemeente

Portefeuillehouders:   Breunesse, Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

De komende vier jaar focussen wij ons op een kwalitatieve uitvoering van de woningbouw die tot stand komt in samenspraak met onze inwoners. We zetten in op de betaalbaarheid van deze woningen. Bij het toevoegen van nieuwe woningen stellen we de verbetering van de leefbaarheid in de stad centraal. Het doel van de gemeente is groei met kwaliteit. Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staan er tot 2040 ongeveer 16.000 nieuwe woningen op de planning. Vanwege de druk op de woningmarkt willen we deze ook realiseren. Daarbij houden we vast aan de kaders op het gebied van duurzaam en klimaatadaptief bouwen. We stimuleren slimme mobiliteit. We maken openbare ruimte groener en aantrekkelijker voor wandelen, sporten en ander gezond gedrag. In wijken komen voldoende maatschappelijke voorzieningen die het ontmoeten tussen buurtbewoners bevorderen. We kiezen voor binnenstedelijk verdichten en niet voor stadsuitbreiding in het omringende landelijke gebied. Onze woningvoorraad maken we veilig, duurzaam en toekomstbestendig. Met verstedelijking bouwen we aan de leefbare stad van de toekomst. Daarom zetten we in op groei, die kwaliteit toevoegt aan het wonen, werken en leven in de bestaande stad:

  • we versterken de omgevingskwaliteit door het slim benutten van de schaarse ruimte;
  • we zorgen voor een passende, betaalbare en toekomstbestendige woningvoorraad;
  • we behouden en versterken waar mogelijk de cultuur-historische identiteit en waarden;
  • we zorgen voor een (regionaal) bereikbare stad met gezond, schoon (elektrisch) en betaalbaar vervoer
  • we zorgen voor een hoogwaardige en groene openbare ruimte die bijdraagt aan een goed leef- en werkklimaat

Terugblik en realisatie 2024

We zijn positief over de woningbouwproductie. Zowel qua aantal opleveringen als qua start bouw (1.236 woningen in 2024). Met de woningbouwcorporaties heeft de Gemeente Zaanstad samenwerkingsafspraken gesloten.

In 2024 heeft de organisatie de Omgevingswet succesvol ingevoerd. Er is een nieuw voortraject met intake- en omgevingstafel. En de gemeenteraad heeft de Zaanse Omgevingsvisie vastgesteld.

We hebben de gemeenteraad een paar keer bijgepraat over de Ontwerpaanpak openbare ruimte en het voordeel hiervan bij het opgavegericht ontwerpen. De ontwerpaanpak is nu klaar voor besluitvorming. Deze draagt bij aan een groene openbare ruimte van hoge kwaliteit en aan een goed leef- en werkklimaat.

In het voorjaar van 2024 kon iedereen de concept parkeervisie inzien. En zienswijzen indienen. Daarnaast waren er ook informatieavonden in de buurten. De zienswijzen van bewoners, ontwikkelaars en corporaties hebben we verwerkt in het voorstel. De parkeervisie hebben we in het najaar ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

187.845

23,3%

114.456

14,1%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29