Programma's

Veiligheid - De veilige gemeente

Portefeuillehouders:   Hamming

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad wil inwoners, ondernemers en bezoekers een veilige en leefbare omgeving bieden. We willen verloedering of vervuiling, overtredingen, overlast en criminaliteit zoveel mogelijk beperken en jongeren een perspectief bieden. Daarbij streven we naar een goede balans tussen zorg, preventie en repressie. In deze keten werken we nauw samen. We geven hierbij datagericht sturing én zijn ontvankelijk voor verhalen van buitenaf. We hebben een verbindende rol in diverse beeld- en meningsvorming en benadrukken de betrokkenheid van bewoners bij de eigen veilige en leefbare leefomgeving. We geven goed en gericht uitvoering aan de basistaken, maar willen ook het verschil maken in gebieden, thema’s, (doel)groepen en beleidsfasen, gericht op de meeste impact in de stad, de dorpen, wijken en buurten.

Terugblik en realisatie 2024

In 2024 heeft de gemeente Zaanstad vooruitgang geboekt in het versterken van veiligheid en leefbaarheid. De focus lag op:

  • voorkomen van criminaliteit;
  • tegengaan van overlast;
  • verbeteren van de sociale cohesie;
  • aanpakken van specifieke uitdagingen, zoals ondermijning, straatintimidatie en jeugdoverlast.

De samenwerking met partners zoals politie, het Openbaar Ministerie en Noord-Holland Samen Veilig stond centraal in deze aanpak.

Jeugd en Veiligheid
De Persoonsgerichte Aanpak (PGA) werd ingezet voor 64 jongeren. De PGA betekent dat de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en andere hulpverlening nauw samenwerken. Hierdoor kregen risicojongeren goede begeleiding. Daarnaast werkten we aan een stevig netwerk op scholen en in de wijken. Het netwerk in de scholen heet ‘het Kernteam’ en in de wijken ‘het Preventief Jongeren Overleg’. Via deze netwerken herkennen we problemen sneller en kunnen we op tijd partners betrekken om jeugdcriminaliteit en overlast te voorkomen. Tegelijkertijd waren we door dit stevige netwerk in staat om samen met onze partners snel en adequaat te reageren op incidenten met jeugd in de gemeente, bijvoorbeeld bij de Lobeliastraat of het station Krommenie-Assendelft.

Ondersteuning kwetsbare wijken
Het Team Wijkgerichte Overlast (TWO) voerde meer dan 900 controles uit in Zaandam Oost. De controles gingen om illegale kamerverhuur en woonfraude. De samenwerking met het interventieteam versterkte de aanpak van malafide vastgoedeigenaren.

Crisisbeheersing
Extra gelden van het Rijk werden gebruikt om de slagkracht en informatiepositie van de veiligheidsregio te verbeteren. De opvang van Oekraïense vluchtelingen en andere bevolkingszorg pakten we succesvol aan.

Ondermijning en criminaliteit
In de strijd tegen criminele netwerken en arbeidsuitbuiting voerde de gemeente voor de glazenwassersbranche een vergunningplicht in. Op dit moment hebben enkele tientallen glazenwassersbedrijven een vergunning. De invoering van een vergunningsplicht was een belangrijke mijlpaal. Deze aanpak van ondermijning en verbeteren van de leefbaarheid is landelijk uniek. In 2024 is 17 keer een last onder dwangsom (LOD) opgelegd, omdat niet voldaan werd aan de vergunningsplicht glazenwassers.
Het aantal Bibob-onderzoeken en horecacontroles nam afgelopen jaar toe. Een Bibob-onderzoek is op basis van de Wet ‘bevorderingen integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Hiermee kan de gemeente de achtergrond van bedrijven of inwoners controleren, waaraan zij een vergunning geven.
Daarnaast waren er veel controles op bedrijventerreinen. Deze controles leidden tot meer bewustwording en een verbeterde informatiepositie.

Handhaving en leefbaarheid
BOA’s werkten in prioriteitswijk Zaandam Oost. De focus lag op parkeeroverlast en betere samenwerking met bewoners en ketenpartners.

Veiligheidsbeleid
Het Integraal Veiligheidsplan (IVP) en het Handhavingsbeleidsplan gaven sturing aan de brede en daadkrachtige veiligheidsaanpak. We gingen in gesprek over bestaande maatregelen, zoals alcoholvrije zones, om deze waar nodig te verbeteren.

Zaanstad blijft werken aan een balans tussen preventie, zorg en repressie. Dit doen we door een aanpak op basis van informatie en gegevens. En het bieden van een luisterend oor voor bewoners. Ondanks de resultaten van afgelopen jaar blijft er aandacht nodig voor uitdagingen zoals:

  • polarisatie;
  • digitale criminaliteit;  
  • het verstoren van criminele verdienmodellen;
  • de druk op de openbare ruimte.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

34.623

4,3%

4.730

0,6%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29