Programma's

Economie, kunst & cultuur - De welvarende stad

Portefeuillehouders:   Breunesse, Onclin

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad is een trotse, inclusieve en bruisende stad, die klaar is voor de toekomst en kansen biedt voor iedereen. Dit betekent dat er voldoende ruimte is voor een toekomstbestendige economie, die duurzamer, kennisintensiever en meer divers is dan nu. Zaanstad blijft een woon-werkstad waarbij de werkgelegenheid harder groeit dan het aantal inwoners: we zetten in op meer banen.  Bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen goed toeven in een aantrekkelijke gemeente met goede toeristische voorzieningen. Er is een rijk en divers cultureel leven dat kwaliteit toevoegt aan de groeiende stad We zorgen ervoor dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn. Zo hebben alle inwoners de kans om talenten en vaardigheden te ontwikkelen en stimuleren we participatie, ontmoeting en verbinding. Uiteindelijk moet het resultaat een verbetering van de brede welvaart in de stad zijn.

Terugblik en realisatie 2024

Met de Uitvoeringsagenda Kunst & Cultuur dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van de cultuursector in Zaanstad. De subsidieregeling voor evenementen is herzien en succesvolle kleine en vernieuwende initiatieven worden gesteund met de Grassroots-regeling. Er wordt gewerkt aan het versterken van de financiële en organisatorische stevigheid van grote organisaties, bijvoorbeeld door het aannemen van een strategisch accountmanager. De samenwerking in de cultuursector wordt versterkt met netwerkbijeenkomsten. Jongerencultuur krijgt ondersteuning door samen te werken met de jongerenraad en cultuurcoaches.
Er wordt gewerkt aan een duurzaam exploitatiemodel voor de Zaanse Schans, gebaseerd op de ontwikkelstrategie uit 2020. Gesprekken met erfgoedpartijen, bewoners en ondernemers leiden tot een duurzaam exploitatiemodel met juridische en financiële gevolgen.
De viering van 50 jaar Zaanstad is gevierd. Grote evenementen zoals PinksterZaan en Wonderlicht trokken veel bezoekers. De vergunningverlening en communicatie met organisatoren verbeterden we vanuit de bestuursopdracht 'Mogelijk maken van evenementen'.

Op economisch vlak voeren we de Economische Visie verder uit, met de nadruk op ruimte voor werken. De kantorenstrategie is vastgesteld en er wordt gewerkt aan het behoud van werkfuncties bij gebiedsontwikkelingen naar wonen. Er wordt gestart met het verkennen van kleinschalige bedrijfsruimte en de versterking van de wijkeconomie in Zaandam Oost. De uitvoering van het programma bedrijventerreinen begint, met focus op intensivering en bedrijfsverplaatsingen. Bedrijven en Saenz krijgen ondersteuning bij het opzetten van energyhubs op HoogTij en Noorderveld-Molletjesveer.

De samenwerking met de industrie om te verduurzamen en de oprichting van Energyhubs start ook. Onderzoek naar hoe het economisch beleid de ambities uit de Economische Visie ondersteunt en hoe deze ambities dichterbij kunnen worden gebracht, leidt tot de Ruimtelijk Economische Strategie, waarover in 2025 wordt geïnformeerd.
In 2024 investeerde Zaanstad in het versterken van het ondernemersklimaat. De ontwikkeling van een MKB- en Startersbeleid startte. De ArbeidsMarktAgenda Zaanstad (AMAZ) wordt opgesteld en een bestuurlijke AMAZ-conferentie georganiseerd. De samenwerking met Techlands en Mainstage wordt voortgezet. Op basis van een onderzoek naar de kansen voor samenwerking in de Zaanse industrie in de eiwittransitie wordt een initiatief onderzocht om die samenwerking te versterken. Gesprekken met ROM InWest leggen de verbinding met bedrijven in Zaanstad. Het opstellen van een financieringsstrategie begint ook.
De focus ligt op het versterken van de identiteit van Zaanstad door verschillende projecten. Het Stadshart, Krommenie en Wormerveer worden herontwikkeld op basis van de detailhandelsvisie om winkelcentra klein en leefbaar te houden. Initiatieven zoals de Vastgoedtafel, de Zaanse Vereniging van Vastgoedeigenaren en de Plintenstrategie dragen bij aan dit proces. Het toerisme blijft groeien, ook door de riviercruisevaart. Daardoor komen meer bezoekers naar verschillende delen van de gemeente en bezoeken verschillende instellingen. Het herindelen van de horecacategorieën is gestart en er wordt gewerkt aan een terrassenbeleid, marktvisie en standplaatsenbeleid.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

22.590

2,8%

3.887

0,5%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29