Programma's

Duurzaamheid - De duurzame gemeente

Portefeuillehouders:   Breunesse, Groothuismink, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad werkt aan een duurzame stad die klaar is voor de toekomst. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstoffen schaarste beïnvloeden ons leven steeds sterker. Om de negatieve gevolgen te beperken, zijn mondiaal, nationaal en regionaal afspraken gemaakt, waar Zaanstad invulling aan geeft. Samen met inwoners en partners werken we aan een klimaat neutrale stad die (uiterlijk) in 2040 netto geen CO2 uitstoot. Om in 2050 een circulaire stad te zijn, maken we toenemend gebruik van hernieuwbare (energie) bronnen en voorkomen we afval en vervuiling. Zaanstad past zich aan het veranderende klimaat aan (klimaatadaptatie), waarbij we ook de biodiversiteit versterken. Het klimaat adaptief handelen zit vanaf 2026 verweven in ons normale werken en het doel is klimaatbestendig in 2050 te zijn. Door milieubelasting terug te dringen, verbetert de kwaliteit van de leefomgeving.

Terugblik en realisatie 2024

Gezonde leefomgeving
Voor een gezonde leefomgeving is ingezet op het verbeteren van de sturing op de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Tevens is het geurbeleid geëvalueerd en is het Actieplan Geluid geactualiseerd.  

Stikstof
Het schrappen van het stikstofbeleid door het Rijk leidt tot een verslechtering van natuurwaarden. Ook de woningbouw staat onder druk door ‘stikstof’. Hier gaat het om de recente rechtszaken over de toepassing van intern salderen.

Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie gaat over het aanpassen aan het veranderende klimaat. In een aantal wijken hebben we het gevolg van piekbuien onderzocht en hebben we subsidie verleend voor bomen op bedrijventerreinen. Daarnaast zijn binnen het programma Vergroening 19 nieuwe projecten gestart om de groene leefomgeving te verbeteren. Ook is de aanpak voor biodiversiteit in gang gezet en is het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen vastgesteld.

Energie
In 2024 zijn concrete maatregelen uitgevoerd om het elektriciteitsnet in onze buurten te versterken en om bestaande woningen te isoleren en te verduurzamen, met name voor mensen die kampen met energiearmoede. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor het aardgasvrij maken van de eerste gemeentelijke gebieden, voor duurzame elektriciteitsopwekking en het slimmer organiseren van energiesystemen op een aantal bedrijfsterreinen.  

Steeds meer Zaanse ondernemers werken circulair
Ondernemers mogen zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en moeten oude hergebruiken. Er is het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Daarmee stimuleren we duurzaam circulair opdrachtgeven en inkopen. Ook stimuleren we schoner en uitstootloos bouwen, door in 2024 het SEB-convenant te hebben ondertekend.

Op eigen grond nemen we extra duurzaamheidsmaatregelen, waaronder Parisproof bouwen en houtbouw (Figaro en Oostzijderpark). Daarnaast zijn we begonnen met de voorbereidingen voor een nieuw grondstoffenplan om de hoeveelheid restafval nog verder te laten dalen.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

43.156

5,3%

37.646

4,6%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29