Programma's

Samen werken aan Zaanstad

Portefeuillehouders:   Hamming, van der Laan, Onclin

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We gaan meer voor elkaar krijgen door ons nog meer bewust te zijn van onze rol. Ook werken we aan een stevige lobbystrategie, omdat onze impact steeds vaker afhangt van samenwerking met andere overheden. We willen meer aansluiten bij wat leeft in de samenleving, de verschillende belangen identificeren en beter inzicht geven in de belangenafweging die we maken. Dat maakt dat het vertrouwen in Zaanstad als overheid groeit.

Dit programma maakt het mogelijk uitvoering te geven aan de opgaven en maatschappelijke vraagstukken. Door te faciliteren, dienstverlenend te zijn en kaders te stellen. De opgaven vragen niet alleen om inzet van de gemeente maar vooral ook inzet van de kracht en energie in de Zaanse samenleving. We stimuleren daarom actief burgerschap.
Raad, college en organisatie hebben ieder een eigen rol om oplossingen te bieden voor de opgaven van onze stad. Hierbij helpend is een goed samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie samen met onze samenleving en bondgenoten. Daar hoort een vitale en inclusieve organisatie bij. We hechten veel waarde aan goed werkgeverschap. In de paragraaf bedrijfsvoering lichten we die ambitie nader toe.

Terugblik en realisatie 2024

2024 was allereerst het jaar van de viering van 50 jaar Zaanstad. De viering was een succes met diverse evenementen. Eén evenement ging niet door. Bestuurlijk was Zaanstad gaststad voor bijeenkomsten zoals de Bestuurlijke Netwerkdag (G40) en de EMA-conferentie (European Metropolitan Authorities).
In 2024 trad een nieuw kabinet aan. De lobby- en netwerkstrategie werd aangepast aan het nieuwe regeerprogramma. Speerpunt was ook het visievormingstraject voor democratische vernieuwing, met input van zowel de organisatie als inwoners. De visie gaat begin 2025 naar de raad.
Tot slot zijn er meerdere sessies georganiseerd om het samenspel tussen raad, college en de organisatie te verbeteren.
Op het gebied van burgerzaken is de dienstverlening aan burgers verbeterd. We deden een locatieonderzoek voor een steunpunt Burgerzaken in Zaanstad Noord. Extra balies en personeel zorgden voor korte wachttijden tijdens de paspoortpiek. De nieuwe website verbetert de toegankelijkheid van informatie. Ook ging het proces van leren van klachten in 2024 door, met een plan van aanpak gebaseerd op een Rekenkameronderzoek.
De Europese parlementsverkiezingen kenden in Zaanstad een opkomst van 38,2%. De verkiezingen verliepen zonder incidenten door de inzet van vrijwilligers en gemeentepersoneel.
De gemeentelijke organisatie is vol in ontwikkeling. Begin 2024 zijn we met een nieuw organisatiemodel gaan werken. We werken opgave- en gebiedsgericht met opgavemanagers, gebiedsmanagers en clustermanagers. Daarmee sluiten we beter aan bij onze inwoners. College en ambtenaren zijn getraind in de nieuwe werkwijze.
Om in de krappe arbeidsmarkt personeel aan te trekken en te behouden, is geïnvesteerd in opleidingen, de gesprekscyclus en recruitment. Zo is er nu "Jonge ambtenaar met Invloed", een ontwikkeltraject voor jonge ambtenaren. Ook introduceerden we een leermanagementsysteem (LMS). De Summerschool 2024 bood diverse trainingen.
We begonnen met competentiegericht werven en gestructureerd interviewen. Hiervoor waren er trainingen en bijeenkomsten over inclusie en diversiteit. De jaarlijkse gesprekken met medewerkers zijn geprofessionaliseerd om de tevredenheid en doorstroom van medewerkers te bevorderen. Het experiment "Opgavegericht werkhuizen" is klaar  en het beleid "Zaans werken" werd uitgerold.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

101.007

12,5%

13.085

1,6%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29