Programma's

Gezondheid - De gezonde gemeente

Portefeuillehouders:   Groothuismink, van der Laan, Onclin, Slegers

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We staan als gemeente samen met bewoners en partners voor een dubbele uitdaging rond de gezondheid van de Zaankanters. We willen de gezondheid van de stad als geheel vergroten, maar ook de verschillen verkleinen door gezondheidsachterstanden aan te pakken. Dat betekent onder meer dat we een gezonde leefstijl willen stimuleren door keuzes makkelijker te maken, en dat we werken aan een gezonde leefomgeving. We bieden ondersteuning aan kinderen, volwassenen en ouderen die dat nodig hebben. Met als doel dat inwoners zich prettig voelen en kunnen meedoen in de samenleving, maar ook om de zorgkosten in de toekomst beheersbaar te houden.

Terugblik en realisatie 2024

In de Hervormingsagenda jeugd van de Rijksoverheid staat een aantal afspraken. Zoals het versterken van de lokale teams, verbeteren van de netwerken over preventie voor ouders en voor jongeren, afspraken met zorgaanbieders over jonge kinderen en het verminderen van kinderen die uit huis worden geplaatst. Ondanks deze acties neemt het aantal jeugdigen dat hulp nodig heeft toe. Dit zorgt ervoor dat de kosten stijgen.

De ervaringen met inloopvoorziening Villa Westerweide zijn goed. De gebruikers zijn positief.

Er zijn in 2024 meer plekken voor opvang geopend:

  • uitbreiding van de tijdelijke opvanglocatie in Wormerveer;
  • noodopvang voor dakloze (eenouder)gezinnen; en
  • het woonproject Oostzijderveld voor alleenstaande kwetsbare jongvolwassenen is geopend.

Voor de vernieuwing van het Sportpark Hoornseveld, dat zich nu in de eerste fase bevindt, wordt een nieuwe duurzaamheidsmaatregel gebruikt. Het gaat om een voorziening onder het kunstgrasveld. Hierdoor kan het voetbalveld ook als warmtebron worden gebruikt. Dit biedt kansen om onder andere het nieuwe zwembad te verwarmen.   

Het lokale plan van aanpak GALA (gezond en actief leven akkoord) voerden we met verschillende acties uit. Dit deden we op het gebied van jeugd (Zaanse preventieaanpak jeugd, OKO). De acties waren: voorkomen van vallen van ouderen, bewegen voor ouderen, de lokale coalitie ‘Een tegen eenzaamheid’ en activiteiten gericht op ontmoeten en gezondheid in Zaandam Oost.

In de regio pakken we preventie en de verandering van (medische) zorg naar welzijn aan met de regionale uitvoeringsagenda IZA (integraal zorgakkoord). In 2024 lag de aandacht vooral op ouderen en mantelzorg (binnen de IZA-opgave G’OUD), de start van mentale gezondheidsnetwerken (met een proef in Saendelft), de proef ‘huiskamers GGZ’ en beter bereikbare steunpunten GGZ. Ook de ketenaanpak voor het voorkomen van vallen en de GLI (interventie voor gezonde leefstijl) zijn blijvend ingezet.

In 2024 is een stedelijk mantelzorgteam begonnen. Dit team helpt de sociaal wijkteams bij het uitvoeren van het actieplan mantelzorg.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

195.323

24,2%

11.610

1,4%

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29