Producten

Jeugdhulp

Product 4.2 Jeugdhulp


Toelichting op product

Jeugdigen groeien gezond en veilig op, liefst thuis, in hun eigen omgeving. Waar nodig bieden we hulp en ondersteuning. Met inwoners, ervaringsdeskundigen en professionals zetten we in op een kansrijke startpositie in het leven. Dat vraagt om een goede samenwerking met alle partners die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Wij streven naar gelijke kansen voor alle jeugdigen. Daarom spannen we ons extra in voor de wijken en gezinnen die ondersteuning of jeugdhulp het meest nodig hebben. We bouwen met elkaar een toegankelijk en houdbaar jeugdhulpstelsel, gericht op het voorkomen en/of zo klein mogelijk houden van problemen. Hierbij gaan we uit van de transformatiedoelen (Preventie; Versterken opvoedkundig klimaat; Eén gezin, één plan, één regisseur; Juiste hulp op maat; Meer ruimte professional).

Naam

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Realisatie 2024

Begroting 2024

Streef-
waarde 2026

Bron

% Jeugdigen dat ondersteund wordt door Jeugdteam

12,2%

12,4%

12,7%

12,9%

13%

14%

Gemeentelijke registratie

% Jeugdigen met specialistische jeugdhulp

11,3%

11,6%

11,8%

12,4%

11,5%

11%

Gemeentelijke registratie


Toelichting indicatoren

Bovenstaande aantallen gaan over jeugdigen tot 22 jaar die in 2024 een contact hadden bij de jeugdteams of een indicatie specialistische jeugdzorg hebben gehad.

% Jeugdigen met specialistische jeugdhulp
Ondanks dat het begrote % jeugdigen dat ondersteund wordt door het Jeugdteam is behaald, heeft dit helaas niet geleid tot een vermindering van de inzet van specialistische jeugdhulp. Dat is een landelijk beeld.


Terugblik op speerpunten 2024

Hervormingsagenda Jeugd
Het project Voorveld stimuleert de beweging van de inzet van jeugdhulp richting preventie. Hierin werken we samen met maatschappelijke partners. Dit hebben we gedaan door netwerkbijeenkomsten en het gebruik van een ‘serious game’. Dit deden we zowel intern als met onze maatschappelijke partners.
Voor de specialistische jeugdhulp hebben we het volgende gedaan:

  • een besluit genomen wat we precies gaan uitvoeren;
  • begonnen met de voorbereiding van de regionale aanbesteding;
  • de gemeenschappelijke regeling ‘zonder meer’ verlengd;
  • de bovenregionale samenwerking op complexe jeugdzorg;
  • start gemaakt met een onderwijs- jeugd-agenda, en uitbreiding  aantal praktijkondersteuners jeugd bij de huisartsen.

Gezinsgerichte aanpak
Door een betere samenwerking tussen de wijk- en jeugdteams konden we de gezinsaanpak verbeteren. Het resultaat hiervan is een gezamenlijke triage van gezinnen met meerdere problematiek. Door de verbeterde samenwerking konden we ook meer hulp bieden aan gezinnen waar onveiligheid speelt. Deze gezinnen hielpen we via de ‘proeftuin toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming’.

Koppelkansen
Soms lijkt het dat Jeugdhulp gezinnen met elk probleem kan helpen. Dat is helaas niet het geval. Problemen zoals huisvesting en levensonderhoud kan Jeugdhulp niet alleen oplossen. Daarom zien we koppelkansen door inzet op huisvesting, bestaanszekerheid en armoede en participatie. Ook bij jeugd & veiligheid en onderwijs zijn kansen om nauwer samen te werken. In 2024 maakten we de eerste afspraken met andere domeinen.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29