Producten

Gebiedsontwikkeling

Product 2.5 Gebiedsontwikkeling


Toelichting op product

Veel gebiedsontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn voorbereid, komen in de fase van uitvoering. Steeds meer hechten we belang aan participatie en omgevingsmanagement. Gebiedsontwikkeling gaat niet alleen om het bouwen, maar ook om het verbeteren van de leefbaarheid, het realiseren van ontmoetingsplekken en een kwalitatief goede leefomgeving met goede voorzieningen. Tijdens de uitvoering van deze projecten moeten we gezamenlijk veel aandacht geven aan leefbaarheid, het bereikbaar houden van de stad en het waarborgen van de sociale samenhang en ruimte bieden voor bedrijvigheid.

In de vier MAAK-gebieden: Noord, Midden, Centrum en Zuid vinden de grootste gebiedsontwikkelingen plaats. Het betreft soms grondexploitaties, maar vaak ook projecten van particuliere initiatiefnemers waarbij de gemeente faciliterend optreedt. De werkwijze in de maak.gebieden brengen we in overeenstemming met de woningbouwopgave voor de komende jaren.

De strategische agenda van MAAK.Zaanstad krijgt goed vorm. Voor Noord is de strategienota in 2023 vastgesteld. Onderdeel van deze strategie is om drie deelgebieden in Noord verder uit te werken in gebiedsstrategieën.

Voor Noord, Midden en Centrum zijn in 2020 en 2021 bijdragen vanuit de Woningbouwimpuls (rijksmiddelen) toegekend. Daarnaast putten we uit het jaarlijkse PRI-budget om nieuwe projecten op te starten. Uitgangspunt is dat de plankosten zo mogelijk ten laste van de initiatiefnemer worden gebracht door middel van een intentieovereenkomst of anterieure overkomst. Ook draagt de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij aan de plankosten samenhangend met WBI-projecten en versnelling van de woningbouw.

Naam

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Realisatie 2024

Begroting 2024

Streef-
waarde 2026

Bron

Aantal woningen start bouw

625

1.014

1.356

1.236

1.000

1.000

Gemeentelijke registratie

Aantal afgesloten IO’s en AO’s

6

8

8

12

12

6

Gemeentelijke registratie

Aandeel houtbouw in nieuw af te sluiten overeenkomsten en grondexploitaties

nb

nb

15%

15,8%

≥20%

≥20%

Gemeentelijke registratie


Toelichting indicatoren

Aantal woningen start bouw
Voor het tweede jaar op rij is het aantal woningen, waarvan de bouw is gestart, hoger dan het opgenomen aantal in de begroting. Dit is onder andere het gevolg van goede samenwerking tussen marktpartijen, corporaties en de gemeente.

Aandeel houtbouw in nieuw af te sluiten overeenkomsten en grondexploitaties
Het aandeel houtbouw valt tegen. In 2024 is het aandeel 15,8 %. Het gaat om 158 appartementen met houtbouw. Het project staat op de houtbouwkaart, ondanks dat het niet op alle onderdelen voldoet aan de strakke MRA-voorwaarden. In de appartementen zit geen constructieve houtbouw in de hoofddraagconstructie. Daarom voldoen ze niet aan de MRA-voorwaarden. Wel zitten er enkele biobased componenten in niet dragende delen, zoals scheidingswanden, geveldelen en isolatie. Het verhogen van het aandeel houtbouw blijft een aandachtspunt voor de komende jaren.


Terugblik op speerpunten 2024

We geven per Maak-gebied de belangrijkste speerpunten voor 2024 weer:

Maak Midden

  • In de Boerejonkerbuurt is gestart met de bouw van twee projecten: Paltrok en Slachthuisstraat. In de Begroting 2024 stonden er drie genoemd. Het derde project volgt naar verwachting in de eerste helft van 2025.
  • In Oostzijderpark fase 1 is ook volop gebouwd en zijn woningen opgeleverd.
  • Voor de sanering van het Kan Palen terrein is een saneringsbeschikking afgegeven.

Maak Centrum

  • Voor het project Figaro is de aanbesteding succesvol verlopen. Met de gecontracteerde partijen wordt in 2025 toegewerkt naar een Definitief Ontwerp.
  • Het bestemmingsplan Peperstraat is vastgesteld door de gemeenteraad.
  • Voor het gebied Centrum oost is het participatieadvies team opgericht.
  • Fase 1 van Zaanse Helden is opgeleverd.
  • Voor twee projecten in het centrum is de SBI subsidie uitgekeerd.
  • Het is niet gelukt om dit jaar kaderstellende documenten voor het stationsgebied en de Aris van Broekweg ter besluitvorming voor te leggen.

Maak Noord

  • In 2024 is het Mobiliteitsplan Assendelft afgerond.
  • We werkten verder aan de strategieën voor kerngebied Krommenie (langs de Nauernasche Vaart), kerngebied Wormerveer (Aan de Zaan) en kerngebied Assendelft (omgeving Dorpstraat/Noorderveenweg).
  • Het Concept Werkboek Gebiedsstrategie "Rondom de Nauernasche Vaart" is vrijgegeven voor breed maatschappelijk overleg.

Maak Zuid

  • Eind 2024 zijn het definitief Perspectief Achtersluispolder en de startnotitie Sluiskwartier aan de raad aangeboden.
  • Op het Hembrugterrein Noord zijn we gestart met de bouw van de eerste 364 woningen. Hiervan zijn 260 woningen sociaal.
  • Op het zuidelijk gedeelte is het ZAMU (Zaanstad Amsterdam museum) gestart met renovatie van een aantal panden.
  • We zijn gestart met de planontwikkeling voor het Hembrugterrein Zuid.

Zaandam Oost

  • Het bestemmingsplan voor de Vrije Watering is in het voorjaar van 2025 definitief geworden.
  • De tender (aanbestedingstraject) voor Poort van Zaandam Oost is vóór de zomer gestart. Deze tender loopt door tot begin 2026.
  • Met Parteon hebben we gesprekken gevoerd over de herontwikkeling van de Kraakstraat. We hebben gewerkt aan een quick scan overeenkomst. Het is niet gelukt om deze overeenkomst in 2024 te tekenen.

Voor meer inhoudelijke informatie over de projecten in de uitvoeringsfase verwijzen wij naar de rapportage Meerjaren Perspectief Grondzaken (MPG) 25.1.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29