Producten

Openbare ruimte

Product 2.2 Openbare ruimte


Toelichting op product

In de groeiende en verdichtende stad staat het onderhoudsniveau van de openbare ruimte onder druk en die is van essentieel belang om de stad leefbaar te houden. Binnenstedelijke woningbouw legt een claim op de ruimte. De kwaliteit van de buitenruimte wordt steeds meer bepaald door de beschikbaarheid van ruimte (boven- en ondergronds). Bij gemeentelijke investeringen in de openbare ruimte wordt de schaarse ruimte hoogwaardig ingericht. Met deze hoogwaardige inrichting vergroten we de gebruikswaarde van de openbare ruimte. Met het onderhouden en inrichten wegen we ook af hoe beleidsdoelstellingen van andere programma’s gerealiseerd kunnen worden. Zoals het creëren van voldoende schaduwplekken, het vergroten van de biodiversiteit en het realiseren van goed bereikbare, groene en veilige gebieden voor rust en ontspanning voor de inwoners.

Het afvalwater wordt door de gemeente op een milieuverantwoorde en efficiënte manier afgevoerd. Daarbij werken we samen met andere partners in de regio zoals het drinkwaterbedrijf en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Naam

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Realisatie 2024

Begroting 2024

Streef-
waarde 2026

Bron

Waardering van bewoners voor de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte (rapportcijfer 1-10)

6,2

6,1

6,0

6,0

6,5

6,5

Zaanpeiling

% Tijdigheid afhandeling meldingen openbare ruimte

93%

94%

93%

82,2%

95%

95%

Gemeentelijke registratie

Aantal nieuwe groenadoptie initiatieven in de stad

270

98

76

139

200

210

Gemeentelijke registratie

Percentage ontevreden melders (t.o.v. totale aantal meldingen)

7,6%

15%

Signalen


Toelichting indicatoren

Waardering van bewoners voor de kwaliteit van onderhoud van de openbare ruimte
We voeren het onderhoud van de openbare ruimte uit op het vastgestelde niveau C. Dit leidt al jaren tot een waardering die achterblijft bij de streefwaarde. Mede in het licht van de financiële situatie van gemeente Zaanstad is de streefwaarde nu niet haalbaar.

Tijdige afhandeling van meldingen
Met de implementatie van het nieuwe pakket Signalen zij er ook andere werkafspraken gemaakt over de afhandeling van meldingen. Een melding is pas afgedaan als de melding ook is verholpen. Daarmee is een beter beeld ontstaan over de werkelijke afhandelingstermijnen.

Aantal nieuwe groenadoptie initiatieven
Het aantal groenadopties herstelt zich na twee slechte jaren. We voeren verbeteringen door in het proces voor groenadoptie. Zo willen we de opgaande lijn verder doorzetten en minimaal het streefniveau halen.

Percentage ontevreden melders
De invoering van Signalen voor de afhandeling van meldingen is van invloed op de vergelijkbaarheid van de indicatoren. In Signalen meten we soms anders. Zo meten we nu bijvoorbeeld wanneer de melding daadwerkelijk is opgelost. Dat was vroeger op het moment van de opdracht tot oplossen. Het onderzoek naar variabele afhandeltermijnen loopt nog.
In 2024 zijn we het nieuwe systeem Signalen voor het eerst gaan gebruiken. Het blijkt dat 7,6% van de melders ontevreden is. Dit zijn veel minder ontevreden melders dan verwacht. We blijven dit volgen en zullen mogelijk de streefwaarde scherper stellen.


Terugblik op speerpunten 2024

Kwaliteitsontwikkeling in de openbare ruimte
We onderhouden de openbare ruimte op kwaliteitsniveau C en Inverdan op kwaliteitsniveau B. De openbare ruimte van Wormerveer hebben we in 2024 als pilot op kwaliteitsniveau B onderhouden. Dit gebeurde door een vast team in plaats van in een reguliere cyclus. In het eerste kwartaal van 2025 evalueren we de uitkomsten daarvan.

We hebben de vervanging van de openbare ruimte volgens het Meerjaren-investeringsprogramma (MIP) uitgevoerd. Er is in totaal voor een bedrag van € 38 mln. besteed. We hebben nog steeds gebrek aan personeel in de civiele voorbereiding, ondanks alle inzet hierop. De financiële middelen blijven in de komende jaren beschikbaar om het noodzakelijke onderhoud in te halen.

Ontwikkelen met kwaliteit
De Ontwerpaanpak openbare ruimte is klaar voor besluitvorming. Deze beschrijft hoe we opgavegericht sturing geven aan herinrichtingen en gebiedsontwikkelingen, volgens de strategische doelen. Zo ontwikkelen we de openbare ruimte van Zaanstad toekomstbestendig en met kwaliteit.

Start herplanting bomen
De voorbereidingswerkzaamheden zijn uitgevoerd om te komen tot herplanting van 748 bomen in het winterseizoen 2024/2025.

Verbeterplan meldingen
Met de invoering van Signalen hebben we de aanbevelingen van de Rekenkamer Zaanstad opgevolgd. In september hebben we de raad hierover geïnformeerd. Het rapport van de Rekenkamer is hiermee afgerond. Dit jaar hebben we 32.984 meldingen ontvangen.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29