Producten

Werk, participatie en inburgering

Product 1.3 Werk, participatie en inburgering


Toelichting op product

Werk speelt een belangrijke rol in het leven van de meeste mensen en is belangrijk voor de maatschappij als geheel. Als we in Zaanstad kansengelijkheid willen bevorderen, is het goed dat iedereen mee kan doen naar vermogen. Als betaald werk (nog) te hoog gegrepen is, vinden we andere manieren waarop inwoners zich betekenisvol kunnen inzetten. De huidige krapte op de arbeidsmarkt treft steeds meer sectoren. In samenwerking met bedrijven, ondernemers en maatschappelijke partners willen we nieuwe kansen benutten om mensen aan het werk te helpen.

De arbeidsmarkt is onderhevig aan grote veranderingen. De aard van werk verandert door technologisering en grote maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming en de woningbouw. Maar ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt en vergrijzing van de beroepsbevolking leiden tot veranderingen in vraag en aanbod van arbeid. Een leven lang ontwikkelen is het credo: voor iedereen – werkgevers en inwoner – is het in toenemende mate belangrijk om zich te oriënteren op de persoonlijke kansen op werk op de middellange termijn. In 2025 zijn er meerdere wetswijzigingen die de verantwoordelijkheden van de gemeente raken: de wet school naar werk, de herziening van de Participatiewet en de hervorming van de arbeidsmarktdienstverlening. De overkoepelde doelstellingen van deze veranderingen is om meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt gerichter te ondersteunen en meer maatwerk te kunnen bieden.

De gemeente ondersteunt ook nieuwkomers met een inburgeringsplicht en bij het vinden van plek op arbeidsmarkt. In de aanpak staat centraal dat mensen zo snel mogelijk werken aan taalbeheersing en stappen zetten om volwaardig mee te doen in de samenleving via werk en participatie.

Naam

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Realisatie 2024

Begroting 2024

Streef-
waarde 2026

Bron

% Bijstandsgerechtigden met een plan van aanpak

62%

67%

66%

69%

66%

70%

Gemeentelijke registratie

% Inburgeringsplichtigen dat binnen 10 weken na huisvesting in Zaanstad een definitief persoonlijk inburgeringsplan heeft

nb

nb

27%

47,7%

50%

70%

Gemeentelijke registratie


Toelichting indicatoren

% Inburgeringsplichtigen dat binnen 10 weken na huisvesting in Zaanstad een definitief persoonlijk inburgeringsplan heeft
Door prioritering en sturing op de uitvoering is t.o.v. eerdere jaren een stijgende lijn te zien. Bijna een verdubbeling in het aantal inburgeringsplannen dat binnen 10 weken na huisvesting in Zaanstad is opgesteld.


Terugblik op speerpunten 2024

Passende aanpak voor jongvolwassenen
Samen met onderwijspartners en werkgevers werken we aan een goede overgang tussen school en werk. Dit doen we speciaal voor jongvolwassenen die het moeilijk hebben. Deze jongeren helpen we via het Jongerenloket. In 2024 startte ook de aanpak jeugdwerkloosheid. Deze aanpak moet de kans kleiner maken dat jongeren na school niet aan het werk komen. Dit doen we door extra inzet van doorstroomcoaches, jobcoaches en jobhunters op een aantal scholen.

Intensieve aanpak Participatiewet
De nieuwe aanpassingen in de Participatiewet geven meer ruimte voor meer maatwerk. Dit stimuleert mensen om binnen hun mogelijkheden mee te doen op de arbeidsmarkt. In de Participatiewet is ook de re-integratieverordening in regionaal verband veranderd.

Doorontwikkeling Werkom
Werkom heeft een belangrijke rol bij het verbeteren van duurzame arbeidsparticipatie en inclusief werkgeverschap. Werkom is bezig met het verbeteren van haar interne bedrijfsprocessen. Ook werkt Werkom aan een productgerichte berekening van de kostenbegroting voor 2025. Het begeleiden van inwoners met complexe ondersteuningsbehoeften vraagt meer tijd en maatwerk. Werkom zal inzetten op het vergroten van kennis en expertise van de begeleiders en het versterken van de samenwerking met aanbieders van gespecialiseerde hulp en/of ondersteuning.

Volwassenonderwijs en laaggeletterdheid: een sterkere aanpak voor werken aan basisvaardigheden op de werkvloer
In 2024 zijn verschillende acties uitgevoerd om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te helpen. Dit noemen we laaggeletterdheid. Ook waren er acties om laaggeletterdheid eerder en beter op te merken. Zo zijn er meer taallessen van Sagènn, is er een extra taalcafé geopend en werken we meer samen met Werkom. Op die manier kunnen we taallessen meer passend maken.

Inburgering: samenhang aanpak nieuwkomers
Nieuwkomers helpen we om zo snel mogelijk hun weg te vinden in Zaanstad. Dit doen we door  inburgering. In 2024 was de gemeente Zaanstad voor het derde jaar op rij regievoerder op het inburgeringstraject sinds de invoering van de wet in 2022.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 11:46:48 met de export van 05/15/2025 11:41:29